07-06-10

Vlierbloesemlikeur van ons 'tHuis

Verwen je ziel met zoetigheid en geniet!


Dames en heren, het is de moment nu, de vlierbloesem staat in bloei! Dus neem een plastic zakske, een schaar en een ladder en zoekt u den eerste den beste vlierboom. Want het is de moment om vlierbloesemlikeur te maken. Je moet hem plukken wanneer er nog voldoende stuifmeel aanwezig is en dus nog niet is weggewaaid want de smaak zit nl in het stuifmeel van de bloesems.

voor ca. 1l
3 bio citroenen
10-12 vlierbloesemschermen
600 ml Cava (de rest drink je tijdens de bereiding zelf op)
600 g fijne kristalsuiker

Voor de Cava neem ik meestal de Brut maar Prossecco of witte wijn kan ook. Ikzelf neem liefst wat Cava, dat is bruisend en borrelt de bloesem gelijk los zodat de smaak echt vrij kan komen.
Als je de alcoholvrije toer op wil, dan vervang je de alcohol door water en dan gebruik je 4 citroenen waarvan je er 2 uitperst en 2 in plakken snijdt.

* leg de bloemschermen in een schaal (niet wassen tevoren, of je smaak is weg!)
* was de citroenen, snijd er 2 van in dunne plakken en leg ze op de bloesem
* knijp lichtjes in de plakken
* knijp 1 citroen over de schermen uit
* giet er 600 ml Cava of wat je in huis hebt over
* laat het mengsel trekken op een donkere koele plaats gedurende 2 dagen of zelfs 4 dagen
in de koelkast (wat ik meestal doe)
* na 4 dagen, zeef je de gearomatiseerde Cava in een pan
* voeg er 600 g suiker bij en kook flink door
* vul in gesteriliseerde flessen en sluit af

Deze likeur is 12 maanden houdbaar, de alcoholvrije 4-6 maanden

Heerlijke combinatie;
*een bodempje in een glas Cava
*thee, dan doe je een bodem in een tas warm water, de hoeveelheid naar eigen voorkeur
* een variant van de Caipirinha: knijp 2 citroenen in groot glas, 3 el vlierbloesemlikeur,1 takje munt, vul het glas met gemalen ijs, roer en vul aan met Cava








Na 4 dagen ziet het er dan zo uit. Als je er genoeg maakt heb je altijd een kadootje in huis.



SCHOL (gezondheid, santé)! en als hij op is..., gegarandeerd doe je hem weer vol!

8 opmerkingen:

  1. Vlierbloesemlikeur klinkt erg lekker maar wij maken er altijd jam van. We moeten wachten tot augustus of september. Als je dan een lepel jam in de jenever doet krijg je ook een lekker likeurtje.
    Groet, Helmi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. achter mijn kippehok, aan de rand van het bos staat het ook vol, maar tussen metershoge "tengels" (brandnetels in het oudenaards) - en ieder jaar zeg ik dat ik ze toch eens ga knippen, dus dat ga ik toch eens doen dit jaar-weliswaar de alcoholvrije versie voor mij :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Helmi, ons moeder maakt er altijd vlierbessensiroop van (goed voor de keel), jam ga ik ook eens proberen dan kan ik ook eens een lepelke in de jenever doen ;-)
    @anoniempje; misschien kan je van die tengels eerst een soepke maken zodat je uiteindelijk een alcoholvrije kan maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo,
    wat is het nu van de citroenen eigenlijk? Ik zou graag eens met rosé willen proberen, maar weet niet of die citroenen daar wel bij passen..
    Bedankt voor de leuke tip trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Citroen doe je bij de vlierbloesemlikeur voor de verfrissende smaak anders ruikt en smaakt deze best wel muf. Maar de citroenen dienen hier ook als conserveringsmiddel. Rosé kan er perfect bij, als je wil kan je een aantal citroenen vervangen door limoenen.

      Verwijderen
  5. sorry, nuT* van de citroenen

    BeantwoordenVerwijderen