30-11-2012

Light croutons

In de winter zijn soepen altijd heerlijk, het kikkert je op en maakt je warm. Geuren en smaak brengen je herinneringen naar boven, zoals vroeger toen we verkleumd binnenkwamen na het ponyrijden en onze vingertjes nog zo stonden  dat het leek of we de teugels nog vast hadden, die soepen waren toen héérlijk! 

Meestal maak ik soep van één groente zo heb je die smaak tenvolle, maar deze keer maakte ik soep met een restje witte kool en 2 overgebleven broccolistengels, (resten broccoli kunnen we helaas niet meer geven aan onze cavia's en konijntjes die door ziekte op eentje na allemaal gestorven zijn, of verdwenen in de lucht door een of andere roofvogel)  Die stengel is ook hartstikke lekker en is dus zonde om weg te gooien! 

Vroeger maakte "ons ma" wel eens van die lekkere korstjes gebakken in spekvet voor bij de soep en dat paste hier helemaal bij. Ja, spekvet gaat hier ook niet verloren, elke keer we spek bakken gieten we het te veel aan vet in een potje, afgekoeld wordt het hard en bewaren we het in de koelkast. (stel je voor hoe je gootsteen-afvoerleidingen eruit zien als je dit hierin weggiet!...)

Nu denkt jij waarschijnlijk light spekcroutons??? Dat kan niet!
Jawel! De meeste bakken hun croutons meteen in het vet, maar hier doen we het anders...
  1. neem een oud brood en snij in blokjes
  2. rooster ze in een pan zonder antiaanbaklaag
  3. laat ze afkoelen
  4. bak ze nogmaals in diezelfde pan maar deze keer in spekvet
Door ze vooraf eerst te bakken nemen ze veel minder vet op! 
Maak vooral niet te weinig want ze zijn zo op! 
Ook lekker in een slaatje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten