20-11-2013

Herfst # kweeappel


Onze tuinarchitect tekende op ons plan een kweepeer op het terras. Toen ik later vernam dat deze peren beenhard zijn begonnen we te twijfelen. Eigenlijk had ik die peren nog nooit gezien dus we wisten niet beter. In de plaats van deze kweepeer kwam er een notenboom(pje). 

Een paar weken geleden belde de buurman of we geen zin hadden in appels, hij had er veel, te veel. Omdat onze appelbomen nog niet veel fruit geven zagen we dit wel zitten. Bakken vol fruit stonden daar op ons te wachten, de kweeperen of liever gezegt kweeappel hongen nog aan de boom. Die geur alleen al is geweldig, zo speciaal, het maakte me nieuwsgierig en nam een emmer mee naar huis.

We maakte er gelei, confituur, siroop, cake in potjes en jawel likeur van! Van amper 1 emmer en zoveel genot voor deze winter! mmm
Omdat de kweeappel blijkbaar veel pectine bevat dikt hij zeer gemakkelijk aan waardoor mijn confituur wel vast is, maar zodra je hem smeert is hij als boter.

De recepten vond ik hier en hier

Voor de cake in potjes gebruikte ik kweeappelmoes in de plaat van melk en bakte hem iets langer af.
ideaal voor lactoseintolleranten! Als je potjes gebruikt die bovenaan recht zijn kan je deze meteen nadat ze afgebakken zijn het deksel eropzetten. Ik zet ze dan nog een half uur in de oven op 100°C. Vanaf dan kan je ze zeker een half jaar bewaren. Makkelijk voor als er bezoek komt, altijd wat in huis!

Van ons 'tHuis gaat dus op zoek naar een kweeappelboom!


3 opmerkingen:

 1. Amai zeg!!! Jij wordt dit jaar echt huisvrouw van het jaar!!! ;-)))
  Wou dat ik ook weer TIJD had!!! Ben vandaag (op mijn vrije dag) al de hele dag aan het opruimen, lakens verversen, rommeltjes oprapen enz... Grrrrrr !!! Waar is de fun????

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een werk, maar wel lonend!
  Kweeperen zijn anders echt wel lekker. Niet uit het vuistje natuurlijk, maar in gelei. Mmm...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,
  Via onze website www.volrecepten.be kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 51.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.be/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.be volledig gratis!
  Waarom niet lid worden van deze grote familie?
  Wij zijn ook aanwezig op www.facebook.com/VolreceptenBelgie!
  Breng ons een bezoek!

  BeantwoordenVerwijderen