16-08-2010

't is wild en zwart...

ra ra wat zou dat zijn? Diegene die me kennen denken nu misschien "ha gij hè!" maar nee! ik heb 't over wilde bramen en ze zijn al zo lekker, die zwarte dan toch want die rode zijn te zuur. Dat kan je althans zien aan de snoetjes van de kindjes die net zo enthousiast meeplukten en geregeld ééntje in hun mondje stopten. Spijtig genoeg had ik geen fototoestel bij tijdens het leuke plukuurtje.Maar eens geplukt wat doe je er dan mee? We hadden er zoveel geplukt, we konden ze niet allemaal opeten. Dus wij maakte er jam van. Bramen met perziken én cacao...Voor diegene die tijd hebben om een uurke te plukken en dan nog zin hebben om er jam van te maken, hierbij het recept:
  1. maak eerst sap van de bramen zodat er geen harde stukjes meer inzitten, dus doe de bramen in een pannetje en breng ze met een beetje water aan de kook. Laat de vruchten barsten en zeef ze met een sapdoek.
  2. pureer een paar overrijpe perziken met de mixer, zonderschil welliswaar en meng dit samen met je bramensap. Dit ga je wegen. (omdat er meer sap in zit dan gepureerde perziken maak je eigenlijk gelei) Aan de hand van dit gewicht ga je berekenen hoeveel geleisuiker je gaat nemen. Voor gelei suiker neem je 3/4 l sap voor 1 kg suiker. Maar kijk steeds op je pak hoeveel suiker je moet nemen.
  3. Breng je gemengde sap aan de kook, en voeg een tl cacao toe, na een beetje koken doe je de geleisuiker erbij.
  4. en dan afvullen in potjes.
Let wel, door de cacaopoeder is de houdbaarheid van deze confituur minder lang en kan je hem een jaartje bewaren maar tegen die tijd kan je alvast weer een uurke plukken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten