Met een zakje peren kan je een wel een uurtje vullen op zondag. We maakten deze keer perenconfituur én perencrème oftewel peren curd. Curd is eigenlijk een Engelse specialiteit vooral gemaakt van citrusvruchten. Het is beperkt houdbaar (2 weken) omwille van de eitjes en boter dat erin verwerkt zijn en daardoor moet je hem ook zeker in de koelkast bewaren.
Recept voor de perenconfituur:
- peren ontpitten en naargelang je wil al dan niet schillen en in stukken snijden
- peren stoven tot moes
- mixen en afwegen
- evenveel aan suiker nemen gelfix 1:1
- 2 zakjes vanillesuiker
- tikje kaneel
- doorkoken
- in zuivere potjes vullen
Recept voor de perencrème (1 confituurpotje):
- 200 gr moesperen (ongeveer 3 kleine peertjes) ontpitten, schillen en in stukkjes snijden
- 4 el amaretto
- 50 gr boter
- 3 eitjes
- 100 gr rietsuiker
- snuifje kaneel
- 2 el citroensap
- de peertjes tot moes stoven
- mixen
- boter smelten
- pan au bain marie klaarzetten
- eitjes klutsen en suiker en kaneel toevoegen
- verhit het mengsel van de peermoes met de eitjes en boter onder voorduurend rustig roeren boven kokend water tot de crème smeuïg begint te worden ongeveer 6 min
- potje vullen
De mijne mag nog iets meer crèmiger zijn... maar das voor 't volgende potje. Je kan er een hapje van maken zoals hieronder, heerlijk op cake, bij rijstpap of je kan er eventueel een sausje mee binden zoals bvb voor bij een lamskroontje.
lekker op een dikke toast met beuling
Geen opmerkingen:
Een reactie posten